TCL, tiga jenama televisyen global terkemuka dan syarikat elektronik pengguna utama, kini meletakkan asas bagi pangkalan pengilangannya yang baharu di Binh Duong (Ping Yang), Vietnam. Ia akan menjadi kemudahan pengilangan digital yang terbesar dengan rantaian bekalan bersepadu sepenuhnya dalam kalangan semua kilang jenama TV China di pasaran Asia Tenggara apabila selesai.

Langkah itu menandakan kedudukan strategik Vietnam dalam pembangunan global TCL sebagai hab pengilangan serantau. Ia juga menyokong komitmen jangka panjang syarikat terhadap pasaran Vietnam.

Meliputi kawasan seluas kira-kira 73,000 meter persegi, pangkalan pengilangan baharu ini mempunyai pelan pembinaan dua fasa dengan jumlah pelaburan melebihi USD53.56 juta.

Kapasiti pengeluaran fasa pertama dijangka sehingga 1 juta unit TV setahun dengan pelaburan sebanyak USD37.19 juta, yang merupakan sekali ganda kapasiti pengeluaran semasa kilang di Dong Nai. Apabila pembinaan fasa dua selesai, dengan pelaburan tambahan sebanyak USD16.37 juta, kapasiti pengeluaran akan mencapai maksimum tiga juta unit setahun.

Pangkalan pengilangan bersepadu ini akan membekalkan produk ke pasaran Vietnam dan pasaran Asia Tenggara, termasuk Filipina dan Thailand, untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk TV berkualiti tinggi. – PR NEWSWIRE

Gambaran pangkalan pengilangan bersepadu baharu TCL di Binh Duong, Vietnam.jpg