1. Ambil risiko

Salah satu perkara yang paling menarik sebagai seorang usahawan adalah keseronokan dan kegembiraan yang anda perolehi apabila melihat jika sesuatu itu berhasil.

 1. Bersikap terbuka untuk menerima nasihat

Mendengar nasihat yang betul adalah berharga untuk perniagaan anda dan kehidupan anda.

 1. Dan tidak mendengar

Jangan mendengar semua nasihat. Menitik berat semua keraguan, dan belajar bagaimana untuk mempercayai keberanian anda.

 1. Bekerja dengan orang yang anda suka

Ini adalah penting. Jika anda tidak suka dengan siapa anda bekerja, anda tidak akan dapat memaksimumkan peluang anda dan berkembang maju.

 1. Penjenamaan diri

Tidak kira apa yang anda lakukan, ia adalah penting untuk mempunyai jenama peribadi yang kuat. Sebagai seorang usahawan, penjenamaan diri sendiri adalah keselamatan anda yang sebenar.

 1. Belajar setiap hari

Keusahawanan adalah bagi menyelesaikan masalah dan pembelajaran di mana sahaja. Ia adalah sesuatu yang menarik untuk mempelajari perkara baru, dan sebagai usahawan kita perlu belajar sesuatu yang baru setiap hari. Itu adalah sebahagian daripada bakat usahawanan.

 1. Tulis apa yang anda pelajari

Menulis perkara yang anda pelajari setiap hari adalah sangat penting. Beberapa hari adalah lebih sukar daripada yang lain, dan mempunyai jurnal semua perkara-perkara yang telah anda pelajari akan memberi anda kekuatan apabila anda berasa lemah. Pembelajaran adalah aset dan pengajaran anda boleh membantu memberikan anda keyakinan apabila anda berasa seperti telah putus asa. Ia boleh menjadi “wang di bank” apabila sebenarnya anda tidak mempunyai apa-apa wang di bank, dan memberi anda keberanian untuk terus berjuang.

 1. Gunakan LinkedIn

LinkedIn adalah alat perniagaan yang amat berkesan. Anda boleh berangkaian dengan ramai orang, membaca catatan blog dan menunjukkan pencapaian dan kepakaran pada profil anda.

 1. Baca semua

Memberi masa untuk membaca blog, surat khabar, majalah dan buku. Baca barangan yang berkaitan dan tidak berkaitan dengan perniagaan anda dan membaca fiksyen dan bukan fiksyen. Saya membaca segala-galanya, dan ia membuatkan saya lebih bijak, berbudaya dan berani saya katakan lebih menarik.

 1. Makan makanan yang sihat

Makanan adalah sumber tenaga untuk badan anda. Jika anda makan yang tidak sihat, anda akan mempunyai tahap tenaga yang rendah dan isu-isu kesihatan yang berpotensi risiko. Ini akan menyelamatkan nyawa anda.

 1. Meminta bantuan

Ketepikan maruah/ego/kebanggaan. Ini adalah perkara yang kita (keusahawanan) sukar untuk lakukan sendiri. Meminta bantuan. Orang akan menghormati kesanggupan anda untuk belajar dan merendah diri. Anda akan terkejut apa yang boleh berlaku apabila anda bertanya.

 1. Jangan sekali-kali berputus asa

Jika anda seorang usahawan, jadilah usahawan. Jangan dengar pada pembangkang. Jika anda gagal dengan satu idea, mulakan lagi. Anda seorang usahawan, tidak kira apa, sama ada atas atau bawah, kejayaan atau kegagalan, anda sentiasa seorang usahawan.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.