• Siapa Pelanggan Sasaran Anda?

Keputusan pertama dalam membuat strategi pemasaran ialah dengan mengenal pasti siapa pelanggan sasaran anda. “Anda berkhidmat kepada siapa?” soalan seperti ini perlu dijawab dengan jelas dan berkesan sebelum anda melaksanakan taktik yang seterusnya. Taktik seperti ini mengambil masa tetapi ianya tidak akan berkesan dalam pemasaran sekiranya tidak dilaksanakan.

  • Apakah Kategori Anda?

 Dengan mendefinisikan kategori anda dengan jelas, anda dapat meningkatkan usaha pemasaran dan jualan anda. Fikirkan apa yang diperlukan untuk menjadi yang terbaik dalam pemimpin anda.

  • Apakah Faedah/Kebaikan Unik Anda?

Manfaat keunikkan yang ada pada perniagaan anda dan ianya haruslah menyerlahkan satu (atau dua) perkara utama produk atau perkhidmatan yang anda ingin sampaikan (manfaat) kepada pelanggan sasaran anda.

  • Siapa Persaingan Anda?

Apabila seseorang sedang mencari penyelesaian kepada masalah, mereka akan dengan mudah memahami alternatif-alternatif untuk membandingkan – persaingan anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan usahawan tidak menentukan siapa persaingan sebenar mereka dan tidak menumpukan mesej mereka untuk membuat pembezaan jelas bagi pembeli mereka. Ini menggagalkan proses keputusan pembelian dan membuat usaha pemasaran anda lemah.