CertiK diketahui semula dalam kemas kini keselamatan iOS 17 Apple

CertiK, pemimpin global dalam keselamatan blockchain dan pemeriksaan kod kontrak pintar, sekali lagi mendapat pengiktirafan dalam nota-nota pelepasan kemas kini iOS 17 Apple.

Pengiktirafan ini berpunca daripada pengenalan CertiK terhadap tiga kelemahan keselamatan kritikal dalam kernel iOS Apple, yang telah disahkan memberi kesan kepada beberapa peranti Apple yang menjalankan versi terdahulu iOS 17.

Menurut nota-nota pelepasan Apple, kelemahan-kelemahan ini menumpu kepada kernel, pemandu GPU, dan pemandu ProRes. Jika dibiarkan tidak diselesaikan, mereka akan membolehkan aplikasi melaksanakan kod sewenang-wenang dengan hak keutamaan kernel yang ditinggikan.

Dalam kemas kini terkininya, Apple telah mengurangkan risiko-risiko ini dengan protokol pengendalian ingatan yang diperbaiki.

Platform-platform seperti iOS 17 dan iPadOS 17 dijangka menjadi titik akses popular untuk aplikasi Web3, yang semakin menumpukan pengguna mudah alih. Peningkatan penggunaan ini menekankan penekanan yang lebih besar terhadap keselamatan peranti mudah alih yang digunakan untuk mengakses mereka.

Pasukan SkyFall CertiK telah menyiasat langkah-langkah keselamatan dompet mudah alih dan telah menjalankan penilaian menyeluruh terhadap pelbagai lapisan keselamatan pada peranti mudah alih.

Ini adalah kali kedua CertiK diberi pengiktirafan untuk usahanya dalam mengamankan perisian Apple. Pada Ogos 2023, Apple secara rasmi mengakui pasukan SkyFall CertiK dalam nota-nota pelepasan iOS dan macOS terdahulu.

CertiK dengan bangganya terus membantu Apple mengamankan perkhidmatan dan peranti-perantinya, dan penemuan terkini ini memperkuatkan nilai penyelidikan keselamatan mendalam firma ini dan usahanya untuk mengenal pasti ancaman secara pramatang.

Web3 memerlukan penyelesaian keselamatan yang kukuh dan berbilang tingkat, mulai dari lapisan aplikasi hingga kernel. Apabila ekosistem digital kita semakin berkait rapat, keselamatan harus dibina dalam setiap lapisan untuk benar-benar melindungi sistem dan aset.

Pengiktirafan ini oleh Apple merupakan bukti komitmen CertiK dalam mengamankan seluruh dunia Web3.

-NIAGATIMES

CERTIK-APPLE-IOS.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.