Coara Solar bangun projek ladang solar mega di Terengganu

Pelopor dalam bidang pembangunan dan pembinaan projek solar di Malaysia, Coara Solar Sdn Bhd (Coara Solar) mengumumkan penutupan akaun kewangan tahunan dan permulaan pembinaan ladang Coara Marang Solar.

Coara Solar berkata, projek 116 Megawatt (MWp) dikembangkan bersama rakan kongsi Coara dari Jerman, Ibvogt, pada pusingan ketiga rancangan Solar Skala Besar (LSS3) yang dijalankan oleh Suruhanjaya Tenaga Malaysia pada tahun 2019 sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk meningkatkan campuran tenaga boleh diperbaharui negara dari 2 peratus ke 20 peratus menjelang tahun 2025.

“Loji jana kuasa yang terletak di Marang, Terengganu, timur laut Semenanjung Malaysia, seluas 245 hektar, akan menggunakan teknologi dwifungsi kelas tinggi yang dipasang pada pelacak paksi tunggal untuk mencapai kecekapan pengeluaran tenaga maksimum.

“Sekiranya projek ini beroperasi pada Q1, 2022, Coara Marang Solar Project ini akan menghasilkan sekitar 230 GWh tenaga bersih setahun dan mengelakkan lebih dari 170,000 tan pelepasan CO2 setahun.

“Permulaan pembinaan ladang solar Coara Marang telah meningkatkan jumlah pekerjaan tempatan dan akan memberi peluang kepada universiti tempatan di Terengganu untuk mempelajari serta memahami tenaga boleh diperbaharui daripada pelaku industri seperti Coara Solar,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada bulan Jun 2020, Pengarah Coara Marang, Susan Hemming, telah menandatangani Perjanjian Pembelian Kuasa (PPA) 21 tahun dengan utiliti elektrik terbesar di negara ini, Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Coara Marang juga telah memperoleh kemudahan bantuan kewangan daripada Malayan Banking Berhad (Maybank), salah satu bank terbesar di Asia Tenggara dan penyokong tegar projek-projek tenaga boleh diperbaharui.

-NIAGATIMES

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.