Dongguan umum langkah sokongan syarikat tempatan

0
20

Kebimbangan mengenai ekonomi China berlaku memandangkan banyak wilayah di negara itu telah menangguhkan operasi perniagaan bagi beberapa buah syarikat, kedai dan kilang dalam usaha untuk membendung penyebaran novel koronavirus (Covid-19).

Walau bagaimanapun, Dongguan, bandar raya pembuatan di selatan China, telah mengambil tindakan untuk membantu syarikat-syarikat tempatan menangani kesukaran dan impak yang dibawa oleh wabak itu.

Pejabat Penerangan bagi Kerajaan Wilayah Guangdong telah mengadakan persidangan akhbar baru-baru ini, di mana situasi penyambungan semula kerja bagi Dongguan telah diperkenalkan. Menjelang malam pada 10 Februari, Dongguan telah menyaksikan penyambungan semula kerja secara teratur dan luar puncak bagi 4,491 perusahaan tempatan, dengan 79.54 peratus daripada mereka dimiliki oleh industri pembuatan.

Timbalan Pengarah bagi Biro Industri dan Teknologi Maklumat Dongguan, Liu Jintang berkata, wabak itu tidak menimbulkan ancaman kepada pembangunan masa depan Dongguan kerana industri bandar raya itu mempunyai kadar pertumbuhan purata tahunan 7.4 peratus.

“Ia menduduki 13.3 peratus daripada nilai ditambah bagi syarikat-syarikat perindustrian di atas skala wilayah Guangdong yang ditetapkan, dengan nilai ditambah bagi pembuatan termaju dan industri pembuatan berteknologi tinggi masing-masing sebanyak 54.2 peratus dan 42.2 peratus.

“Data tersebut membuktikan kebingkasan dan keupayaan anti risiko bagi ekonomi Dongguan,” katanya.

Virus-Dongguan-China-Foto-hiasan.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.