Experian sertai ASEAN Financial Innovation Network

0
36

ASEAN Financial Innovation Network (AFIN) hari ini mengumumkan bahawa Experian telah menyertai Majlis Penasihat Strategiknya. AFIN ditubuhkan oleh Persatuan Pengurus-pengurus Bank ASEAN, International Finance Corporation dan Pihak Berkuasa Monetari Singapura. AMTD Foundation dan Mastercard merupakan Ahli-ahli Pengasas Korporatnya.

Melalui peranannya dalam Majlis Penasihat Strategik, Experian akan menyokong pembangunan keseluruhan AFIN dan produk unggulannya, API Exchange (APIX). APIX ialah platform berasaskan awan global yang membolehkan institusi-institusi kewangan dan teknologi kewangan untuk menemui satu sama lain dalam pasaran global dikuratorkan, mereka bentuk percubaan secara kolaboratif dalam ‘sandbox’ dan menggunakan penyelesaian inovatif secara pesat pada kos yang lebih rendah.

Experian mempunyai strategi yang lebih luas bagi mempercepatkan akses kewangan, melabur dalam transformasi digital dan menyediakan akses kredit yang lebih baik kepada kumpulan individu dan perniagaan kecil-kecilan yang lebih luas di rantau ASEAN. Experian dan Majlis Penasihat Strategik akan bersama-sama mempercepatkan ekosistem kewangan agar menjadi sedia-API di seluruh Asia Pasifik.

“Kami teruja dengan adanya Experian untuk menyertai APIX dalam Majlis Penasihat Strategik dan tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan mereka secara erat. Keupayaan Experian untuk meningkatkan transformasi digital dan pengalaman mereka dalam ekosistem berkenaan akan menjadi kelebihan yang besar buat APIX dan kesemua ahlinya,” kata Manish Diwaan, Pengarah Urusan AFIN.

-PR NEWSWIRE

Experian-ASEAN.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.