Fokus Forum Eko Global Guiyang 2021 perkasa industri hijau

Sesi pertanian bagi Forum Eko Global Guiyang 2021 ‘Pertanian Pintar Meningkatkan Inovasi Pertanian dan Hijau Memimpin Masa Depan Industri’ baru-baru ini telah diadakan di Guiyang, China.

Jabatan Hal Ehwal Luar Bandar dan Pertanian Wilayah Guizhou berkata, wakil yang terdiri daripada pakar-pakar, cendekiawan dan pemimpin industri terkemuka dari dalam dan luar negara telah membincangkan topik seperti status quo bagi keselamatan makanan global dan pembangunan bagi industri eko hijau.

“Status itu dengan berlatar-belakangkan pencergasan semula luar bandar, pertanian pintar membawa kepada pembangunan lestari bagi pertanian hijau, dan jalan menuju kepada pembangunan hijau bagi ciri-ciri pergunungan moden dan pertanian yang cekap,” katanya.

Menurutnya, Guizhou kini komited terhadap konsep hijau itu dengan menerapkan strategi bagi ekologi besar, dan menggalakkan penukaran bagi tanah yang diusahakan kepada hutan.

“Guizhou menggalakkan pengurusan keseluruhan bagi landskap, hutan, padang, tasik dan rumput dan memberikan manfaat sepenuhnya kepada kelebihan sumber, memperluaskan industri hijau dan menegaskan terhadap perindustrian ekologi agar ia dapat meningkatkan sistem piawaian dan menghasilkan lebih banyak produk hijau,” ujarnya.

Wilayah tersebut bukan sahaja meningkatkan mekanisme pencegahan dan kawalan mereka, malah mengukuhkan asas hijau termasuk membangunkan pertanian bulat sehinggalah ia telah menjadi wilayah pertama di China yang mengharamkan penggunaan racun perosak yang larut air.

Pada masa kini, pertanian pintar di Guizhou sedang muncul, dan industri hijau semakin mendapat tempat.

Dalam melakukan pencergasan semula kawasan luar bandar, Guizhou telah memulakan pada satu perjalanan baharu untuk mengembangkan pertanian moden dan berkecekapan tinggi dengan ciri-ciri pergunungan dan tidak hairanlah ia mempunyai potensi yang besar untuk memanfaatkan pertanian hijau dan industri hijau.

-NIAGATIMES

Eco-Forum-Global-Guiyang-2021.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.