Timbalan Menteri Belia dan Pembangunan Belia (Kemenpora) Republik Indonesia, Asrorun Niam Sholeh menegaskan bahawa salah satu kunci untuk mengukuhkan kedaulatan negara tersebut adalah bermula dengan merealisasikan kemandirian ekonomi.

“Langkah paling penting dalam usaha membina kemandirian ekonomi negara ialah dengan mewujudkan usahawan muda. Dengan asasnya, Kemenpora mempunyai platform dalam mewujudkan minat generasi muda untuk memulakan dunia keusahawanan,” kata Niam ketika berucap pada Keusahawanan Belia di Andi Hakim Auditorium Nasution, Universiti Pertanian Bogor, baru-baru ini.

Pada masa yang sama, Niam turut menjelaskan bahawa hasrat tersebut merupakan sebahagian daripada inisiatif Kemenpora untuk menterjemahkan komitmen Presiden dalam melahirkan usahawan muda untuk kemajuan negara Indonesia.

“Keusahawanan bukan sekadar urusan perniagaan, tetapi ia adalah keupayaan untuk berinovasi, kreativiti dalam menpertingkatkan potensi sebenar, bermanfaat, dimensi ekonomi dan memberi kebaikan kepada orang lain. Dan yang paling penting, jika sudah mengenali potensi dan mewujudkan inovasi, maka bermakna anda telah berani untuk memulakan,” tegasnya. – KOMPAS.COM

Kredit-foto-Kemenpora-Indonesia.jpg