Kementerian Perindustrian Indonesia menggalakkan usahawan industri baru terus berkembang dalam mengalu-alukan peluang era ekonomi digital khususnya bagi industri kreatif.

“Perkembangan keusahawanan baru yang tertumpu kepada industri kreatif telah memberikan sumbangan besar kepada Keluaran Dalam Negara Kasar dengan mencapai Rp1,000 trilion pada 2018,” kata Ketua Setiausaha Kementerian Industri, Haris Munandar di Jakarta, semalam.

Tiga subsektor yang menyumbang secara dominan bagi ekonomi kreatif adalah industri masakan sebanyak 41.69 peratus, diikuti oleh industri fesyen dengan 18.15 peratus dan industri kraf sebanyak 15.70 peratus. Malah, industri animasi juga didapati berpotensi untuk berkembang dengan kadar pertumbuhannya melebihi 6 peratus.

Haris berkata, pelbagai usaha berterusan akan dilaksanakan oleh kerajaan untuk menggalakkan semangat keusahawanan pengusaha industri kreatif termasuk memudahkan aktiviti pendidikan dan latihan.

“Sebagai contoh, sejak tahun 2015 kami telah menganjurkan Latihan Reka Bentuk Animasi, Pengaturcaraan dan Grafik di Pusat Industri Kreatif Bali yang diuruskan oleh Pusat Latihan untuk Industri Denpasar,” katanya.

Di samping itu, Kementerian Perindustrian juga mengadakan program Inkubasi Perniagaan TohpaTI untuk memupuk usahawan sedia ada dan mengembangkan pemula perniagaan baharu. – SOLOTRUST.COM

Contoh-produk-industri-kreatif-Indonesia-Kredit-foto-Kementerian-Perindustrian-RI.jpg