KPDN bongkar penggunaan perisian tanpa lesen dalam pelbagai sektor

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) melalui Bahagian Penguat Kuasa telah berjaya membongkar aktiviti penggunaan perisian komputer tanpa lesen yang semakin berleluasa melalui pelbagai tindakan penguatkuasaan sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Pencerobohan ini dikenal pasti berlaku dalam pelbagai sektor perniagaan dalam negara.

Berdasarkan statistik penguatkuasaan oleh KPDN berhubung isu berkaitan, pihak kementerian telah melakukan serbuan ke atas 14 syarikat dan menemukan 45 perisian tanpa lesen pada 16 komputer peribadi dan lapan komputer riba bermula Januari 2020 sehingga Ogos 2023. Nilai keseluruhan rampasan dianggarkan berjumlah RM995,000.

Serbuan yang dilakukan itu melibatkan pelbagai jenis latar belakang perniagaan seperti syarikat kejuruteraan, syarikat reka bentuk, syarikat gas dan minyak dan sebagainya.

Ketegasan pihak Kementerian di dalam melaksanakan aktiviti penguatkuasaan di bawah perundangan Akta Hak Cipta 1987 merupakan mesej jelas bahawa pihak KPDN serius di dalam melindungi keselamatan dan hak cipta karya yang dihasilkan di Malaysia.

Ini termasuklah penggunaan perisian tanpa lesen dalam sektor-sektor kritikal yang boleh menimbulkan kebimbangan tentang potensi risiko selain turut menekankan kepentingan menggunakan perisian berlesen bagi menjamin piawaian keselamatan.

Antara modus operandi yang dikesan oleh pihak KPDN adalah pengguna pada awalnya mempamerkan lesen perisian yang telah tamat tempoh sebagai bukti pematuhan, namun setelah pemeriksaan lanjut dilakukan, mereka menggunakan perisian tidak berlesen bagi versi baharu perisian tersebut dan kaedah ini digunakan bagi mengaburi pihak berkuasa.

Antara perisian tanpa lesen yang digunakan oleh segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab ini adalah seperti AutoCAD, 3ds Max, dan V-Ray.

KPDN berkata, pihaknya kekal komited dalam usaha menguatkuasa pematuhan ke atas perundangan berkaitan penggunaan perisian yang berlesen terutamanya melibatkan bidang tertentu yang memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi di Malaysia.

“Kami berharap semua pemain industri mengutamakan penggunaan perisian berlesen. Ia merupakan tanggungjawab asas dalam memastikan kesejahteraan awam selain menjaga kepentingan negara.

“Sejajar dengan pematuhan Akta Hak Cipta 1987, semua perniagaan dikehendaki menggunakan perisian berlesen dan sah sepanjang pengoperasian. Kegagalan mematuhi peraturan ini boleh dikenakan penalti sebanyak RM2,000 hingga RM20,000 bagi setiap perisian yang digunakan dan boleh di penjara sehingga lima tahun,” katanya dalam satu kenyataan.

-NIAGATIMES

GAMBAR-HIASAN-kredit-KPDN-Cawangan-Bera.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.