Kumpulan penyelidik Taiwan naik taraf keupayaan teknologi robotik

Sebuah kumpulan penyelidik dari Jabatan Kejuruteraan Mekanikal Kuasa, Universiti Nasional Tsing Hua (NTHU) di Taiwan telah menerapkan kemajuan terkini di dalam bidang kecerdasan buatan (AI), biomekanik dan kejuruteraan faktor manusia untuk membangunkan sebuah robot yang dapat meniru pergerakan teliti bagi tangan manusia.

NTHU dalam kenyataan memaklumkan bahawa robot yang mahir dan mempunyai dua tangan ini telah diberi gelaran ‘Tsing-Hua Gentleman’ oleh Presiden NTHU, Hocheng Hong yang berkata bahawa ia telah ditakdirkan untuk memainkan satu peranan utama dalam bidang penjagaan perubatan.

“Apa yang membuatkan robot ini unik adalah bahawa sebelah tangan memberikan kekuatan, sementara yang sebelah lagi adalah sangat tangkas.

“Dikurniakan dengan deria penglihatan dan sentuhan yang tajam, tangan robot itu cukup tangkas untuk menangkap sebiji bola dan menarik keluar kertas tisu,” katanya.

Sementara itu, ketua kumpulan penyelidik yang terlibat, Profesor James Chang berkata, tangan yang tangkas itu diperlukan dalam kebanyakan pekerjaan di dalam aplikasi perubatan, seperti di dalam ujian Covid-19 di mana tangan itu harus cukup tangkas untuk mengendalikan ujian mengesat kapas dengan perlahan-lahan masuk dan keluar dari lubang hidung atau kerongkong seseorang.

“Dengan mengatasi batasan lengan robot yang bersendi enam, lengan robotik Chang mempunyai tujuh sendi, yang membolehkan pergerakan yang lincah, bahkan dalam cara yang tidak dapat dilakukan oleh lengan manusia.

“Robot itu meniru tangan manusia dengan teliti, dengan tahap ketangkasan yang dicapai dengan mendigitalkan pergerakan tangan manusia, menjadikan tangan robotik itu cukup tangkas untuk memegang seorang bayi atau membalikkan pesakit yang terbaring di tempat tidur,” jelasnya.

-NIAGATIMES

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.