Kunihiko Hirabayashi dilantik sebagai Setiausaha Agung bagi Pusat ASEAN-Jepun

Pusat ASEAN-Jepun (AJC) mengumumkan pelantikan Kunihiko Hirabayashi sebagai Setiausaha Agung AJC di Tokyo telah berkuat kuasa pada 1 September, 2021 yang lalu.

Hirabayashi adalah bekas Penasihat Serantau Ketua Wilayah bagi Kesihatan, Pejabat Wilayah Asia Timur dan Pasifik UNICEF, Bangkok, Thailand.

Beliau bekerja sebagai seorang penasihat teknikal dan wakil bagi pejabat wilayah untuk Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNICEF) selama lebih 18 tahun dari Mei 2003 hingga Ogos 2021.

Sebelum itu, beliau terlibat dalam bantuan teknikal di hospital-hospital di negara-negara membangun selama 10 tahun. Beliau memperoleh Ph.D. dalam Fisiologi dan Perubatan dari Universiti Tsukuba, Wilayah Ibaraki, Jepun.

Hirabayashi menumpukan sebahagian besar kehidupan profesional beliau selama 40 tahun untuk kepentingan orang ramai dan kanak-kanak di Asia-Pasifik dan negara-negara ASEAN, dan dengan ikhlas mendengar suara pembuat keputusan; profesional kesihatan; guru; pemimpin perniagaan dan masyarakat; usahawan sosial; dan pemimpin muda serta pendapat orang yang tak bersuara yang paling rentan dan terpinggir, seperti orang yang tersisih; pelarian; dan orang kurang upaya.

Beliau juga menghabiskan masanya di lapangan di negara-negara tersebut.

Menurut Hirabayashi, Pusat ASEAN-Jepun mempunyai sejarah keunggulan selama 40 tahun sebagai sebuah jambatan di antara Negara Anggota ASEAN dan Jepun untuk mempromosikan perdagangan, pelaburan, pelancongan dan pertukaran orang.

“Pusat itu juga memiliki pelbagai pakar yang komited dengan penuh bersemangat, yang menumpukan semua usaha mereka untuk memperluas dan mempereratkan kerjasama di antara Negara-negara Anggota ASEAN dan Jepun.

“Dengan rakan-rakan saya yang dipercayai, saya akan memainkan peranan dalam mereka semula pusat itu dan akan komited kepada menyumbang ke arah masa depan yang lestari, bersepadu, damai dan stabil bagi penduduk di Negara Anggota ASEAN dan Jepun,” katanya.

-NIAGATIMES

52495752_ASEAN_PROMOTION_CENTRE_Hirabayashi.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.