Cadangan Kesatuan Eropah (EU) untuk melarang import minyak sawit dilihat tidak menjejaskan pendapatan usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) yang menghasilkan produk berasaskan komoditi itu.

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Dr Mohd Hatta Md Ramli berkata, ini berikutan beberapa negara besar lain termasuk India dan China masih menerima produk berasaskan minyak sawit dari negara ini.

“Buat masa ini pasaran dalam negara dan pasaran (dari negara lain) yang menerima produk berkaitan sawit tiada masalah. Cuma EU sahaja dan itu akan kerajaan tangani secara khusus.

“Pengusaha juga masih boleh guna (minyak sawit). Jangan kita meletakkan ketidakpercayaan terhadap minyak kita kerana itu akan jadi kemenangan (kepada) pihak yang menentang,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Eksport Produk IKS Bumiputera di Shah Alam, semalam.

Mengulas selanjutnya, Mohd Hatta turut menyarankan usahawan IKS untuk terus menggunakan minyak sawit dalam menghasilkan pelbagai produk bagi membantu kerajaan menjayakan kempen Sayangi Sawitku.

Beliau berkata langkah itu akan membantu mendidik masyarakat mengenai kelebihan minyak sawit.

“Apabila ada pihak yang meletakkan minyak sawit itu negatif, jangan kita cakap tidak perlu pakai minyak sawit kerana minyak sawit itu sendiri bagus.

“Jadi, pengusaha IKS kena gunakan minyak sawit dalam penghasilan produk mereka supaya rakyat tahu kelebihannya dan kita tahu, usahawan juga masih berkeyakinan terhadap (kelebihan) minyak ini,” katanya. – BERNAMA