Menjana Penyelesaian Hijau

Bateriku.com

Memulakan usaha baru perlulah sentiasa berkerja keras dan lebih kerap daripada tidak, berisiko. Ia memerlukan keberanian. Tetapi bagi Azarol Faizi bimbang akan kehilangan, tidak pernah menjadi sebahagian daripadanya. Semangat untuk industri automotif telah mendorong beliau untuk memulakan Astra Group – iaitu membekalkan dan memberikan perkhidmatan nilai tambah yang memperjuangkan penyelesaian kuasa mampan dan bagaimana ia berbeza daripada pertubuhan-pertubuhan lain yang serupa.

Membesar di pekan kecil Bota, Azarol sentiasa bermimpi menjadi seorang usahawan. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Mekanikal) dari Universiti Teknologi Malaysia dan memulakan kerjaya sebagai Estimating Engineer di Cleveland Bridge UK-EON, iaitu syarikat fabrikasi keluli usaha sama. Beliau juga pernah berkhidmat dengan sebuah syarikat minyak dan gas, Unimasco Sdn Bhd dan kemudian menyertai Hyundai Corporation pada tahun 1999. Kemudian Azarol telah mengambil keputusan berani untuk menubuhkan syarikat Astra Symphony Sdn Bhd enam tahun kemudian.

Selepas kejayaan sembilan tahun, Astra mempunyai corak perniagaan bateri tersendiri yang berdaftar di bawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) dan kemudahan di nilai sebagai pengeluar peralatan asal yang diperakui (OEM). Astra Group juga telah disahkan ISO dan kini adalah sebahagian daripada Syarikat Bumiputera Berprestij Tinggi (TERAS). Astra Group terdiri daripada : Astra Symphony Sdn Bhd, Astra Manufacturing Sdn Bhd dan Inisiatif Green Sdn Bhd.

Sebagai salah satu syarikat bateri-centric yang terkemuka di Malaysia, Astra Group menawarkan segala-galanya iaitu dari perkilangan, jualan dan pemasaran dengan pengurusan sisa serta penyelidikan dan pembangunan dalam teknologi bateri hijau. Bukan sahaja ia menghasilkan bateri automotif mampan, Bateriku.com (di bawah Inisiatif hijau) juga menyediakan perkhidmatan penghantaran dan pemasangan langsung dalam mana-mana lokasi di Lembah Klang. Jenama bateri termasuk Century Yuasa, Hitachi serta jenama mereka sendiri, ASTRA.

Baginya apa yang membezakannya daripada banyak pesaing adalah strategi pemasaran yang baik. Azarol berharap usaha terbarunya, Bateriku.com, suatu hari nanti akan sepadan dengan kejayaan anak syarikat di bawah Kumpulan Astra. “Apa-apa sahaja yang menyediakan satu pengalaman yang hebat untuk pelanggan adalah bernilai dengan baik.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.