Perintis Unik

Utas Maju Sdn Bhd

Menjadi seorang usahawan adalah satu peralihan tanpa sekatan untuk salah satu daripada perintis terkemuka di Malaysia dalam perniagaan diagnostik klinikal tempatan, Adnan B. Mohd. Noh. Selepas memperoleh pengetahuan yang diperlukan dan pengalaman dalam sektor swasta dan menyedari bahawa dia boleh menyumbang sendiri, Adnan menjadi perintis dalam masyarakat usahawan Bumiputera dengan menubuhkan sebuah pembekal penyelesaian diagnosis klinikal dipanggil Utas Maju Sdn Bhd pada tahun 2003. Syarikat itu telah mencipta nama dengan berkembang ke dalam perniagaan juta dolar yang mengawal sepuluh peratus daripada pasaran diagnostik klinikal. Memuji kebaikan dan potensi keusahawanan tempatan, Utas Maju menjangkakan prospek yang baik dalam industri dari segi hasil dan sumbangan ke arah sektor kesihatan Malaysia.

Mempunyai kelayakan pendidikan dalam bidang kimia dan ekonomi, Adnan B.Mohd Noh, 50, bermula sebagai seorang eksekutif jualan menguruskan diagnostik klinikal perniagaan dan akhirnya beliau menguruskan perniagaannya sendiri dan kemudiannya telah berkembang dengan cawangan di Kota Bharu dan Alor Setar. Kualiti perkhidmatannya dianggap sebagai salah satu yang paling komprehensif di pasaran telah disahkan oleh Kementerian Kesihatan dan pensijilan antarabangsa dan Audit Syarikat Société Générale de Surveillance (SGS).

Krisis mata wang dan cabaran untuk memperoleh sumber-sumber mahir, boleh bekerja di bawah persekitaran yang tertekan telah memberi kesan kepada perniagaannya. Masalah mata wang perlu dijaga melalui kecekapan kos manakala perkara sumber yang mahir adalah satu cabaran berulang yang mempunyai implikasi terhadap rancangan pengembangan

Terdapat masa depan pelan serampang dua mata yang berkaitan dengan pertanian – untuk membangunkan hasil pertanian Malaysia di samping menyediakan pekerjaan. Adnan menunjukkan banyak keseronokan untuk pengkomersialan tanaman herba pertanian seperti Misai Kucing dan Tongkat Ali yang mengandungi nilai-nilai perubatan. Projek masa depan kegemarannya mempunyai kaitan dengan pelancongan kesihatan dan Adnan membayangkan sebuah resort kesihatan yang memberi tumpuan kepada penyediaan produk kesihatan yang diperoleh dari resort itu sendiri.

Pelbagai anugerah yang diterima, termasuk Anugerah Keusahawanan Harapan 2014, Super Health Brand 2014 dan Top 100 PKS bagi tahun 2012, adalah testimoni kepada kejayaan yang luar biasa. Dengan usaha yang sama, tenaga dan semangat, rancangan pengembangan masa depan dalam pembuatan atau pelancongan kesihatan selalunya tiada apa-apa kekurangan untuk sesuatu kejayaan untuk Adnan.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.