Perusahaan berkerumun ke perkhidmatan awan di Singapura, Malaysia

Perusahaan di Singapura dan Malaysia kini mengguna pakai pengkomputeran awan pada satu kadar yang pantas, yang didorong oleh pertumbuhan transformasi digital dan arah aliran lain di rantau itu, menurut satu laporan.

Laporan penyelidikan baharu itu diterbitkan oleh oleh Information Services Group (ISG), sebuah firma penyelidikan dan penasihat teknologi global terkemuka.

Laporan ISG Provider Lens bertajuk ‘Awan Persendirian/Hibrid Generasi Akan Datang 2022 – Perkhidmatan & Penyelesaian Pusat Data untuk Singapura dan Malaysia’ mendapati satu pasaran yang semakin maju untuk perkhidmatan dan penyelesaian pusat data di rantau itu, dengan kedua-dua penyedia global dan tempatan berkembang dengan kukuh.

Penggunaan awan meningkat dengan krisis Covid-19, tetapi ia telah pun bergerak sebelum pandemik itu sebagai sebahagian daripada pemodenan IT yang meluas.

“Transformasi digital semakin meningkat di Singapura dan Malaysia dan akan terus berkembang,” kata Deepraj Emmanuel, Pengarah ISG Asia Pasifik, di Singapura.

“Pembekal persendirian dan hibrid atau berbilang awan sedang membantu mewujudkan perkara ini,” tambahnya.

Laporan ISG Provider Lens tersebut telah menilai keupayaan bagi 32 pembekal merentasi tiga kuadran: Perkhidmatan Terurus, Pengehosan Terurus dan Perkhidmatan Ko-lokasi.

Laporan itu menamakan Singtel dan Telekom Malaysia sebagai Peneraju di dalam ketiga-tiga kuadran itu.

Ia menamakan Fujitsu, Kyndryl dan NTT DATA sebagai Pemimpin di dalam dua kuadran setiap satu dan Accenture, Atos, HCL, Infosys, Starhub, Telstra dan Wipro sebagai Pemimpin di dalam satu kuadran setiap satu.

-NIAGATIMES

PHOTO-CREDIT-Reuters.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.