PKS perlu menilai semula strategi perniagaan

OLEH: SME Bank

SME Bank menggesa Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) untuk menilai semula strategi perniagaan untuk kekal berdaya saing dalam iklim ekonomi semasa, berikutan normalisasi dasar monetari oleh Bank Negara Malaysia (BNM) kepada 3 peratus.

Menurut SME Bank, langkah BNM sebahagiannya disebabkan oleh permintaan domestik yang berdaya tahan di mana Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara berkembang melebihi arah aliran sejarahnya, pada 5.6 peratus tahun ke tahun (YoY) pada suku pertama (1Q) 2023.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SME Bank, Datuk Wira Aria Putera Ismail berkata, memandangkan keputusan kadar dasar semalaman (OPR) bertujuan untuk mengawal inflasi semasa ekonomi berkembang, OPR yang lebih tinggi seharusnya menggalakkan tabungan, mengurangkan pengambilan risiko yang berlebihan dan pelaburan spekulatif.

“Normalisasi OPR kepada 3.00 peratus telah menarik balik rangsangan monetari yang bertujuan untuk menangani krisis Covid-19.

“Di segmen PKS, pengembangan kukuh diperhatikan dalam permohonan pembiayaan (S1 2023: 21.1% YoY berbanding S4 2022: -0.1% YoY), yang menandakan bahawa permintaan PKS untuk pembiayaan masih sihat.

“Memandangkan pendirian dasar monetari sekarang adalah sedikit akomodatif dan menyokong ekonomi, PKS yang menghadapi cabaran daripada kos pembiayaan yang lebih tinggi harus mengkaji semula strategi perniagaan mereka untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti.

“Ini mungkin termasuk mengurus kos operasi, meneroka aliran hasil baharu, mempelbagaikan pangkalan pelanggan mereka atau menggunakan strategi harga baharu,” ujarnya.

Sementara itu, Lynette Lee, Ketua Pakar Ekonomi SME Bank mengulas, bagi prestasi KDNK S1 2023, semua sektor mencatat pertumbuhan positif, disokong oleh permintaan domestik yang kukuh.

“Walaupun aktiviti dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan telah melepasi paras purata pra-pandemi 2019, 5 daripada 17 sektor sub-perkhidmatan masih ketinggalan, iaitu makanan dan minuman, hartanah dan perdagangan borong.

“Momentum pemulihan bagi industri berkaitan pelancongan dijangka berterusan memandangkan peralihan berterusan dalam penggunaan daripada barangan kepada perkhidmatan.

“Walaupun pertumbuhan ekonomi pada tahun 2023 akan masih didorong oleh permintaan domestik yang berdaya tahan, PKS perlu berwaspada dan tangkas kerana kami menjangkakan sedikit penyederhanaan dalam trajektori pertumbuhan yang bergerak ke hadapan di tengah-tengah tekanan luar yang semakin meningkat, permintaan yang semakin berkurangan dan kesan asas yang tinggi dari tahun lepas,” jelasnya

-NIAGATIMES

image-for-illustration1.jpeg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.