Potensi industri halal luas, usahawan wajar manfaat peluang

0
10

Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof menggalakkan usahawan khususnya dalam kalangan masyarakat Islam mengambil peluang menerokai potensi industri halal dengan mengeluarkan produk makanan dan minuman, pakaian, kosmetik dan farmaseutikal.

Katanya, permintaan produk halal sedang meningkat dalam pasaran di seluruh dunia, malahan Bank Dunia turut memperakui nilai pasaran halal termasuk kewangan Islam adalah sebanyak USD7 trilion.

Pengetahuan daripada sudut syariah adalah antara kelebihan yang dimiliki oleh usahawan Islam di negara ini yang dilihat mampu mengembangkan lagi potensi produk halal mereka, bukan hanya untuk pasaran tempatan tetapi juga ke peringkat antarabangsa.

“Kita mahu menjadi masyarakat pengeluar produk halal dan kita tidak mahu orang Islam hanya menjadi pengguna sahaja. Kita perlu mengambil peluang menerokai pasaran produk halal. Jangan lepaskan peluang itu kerana kita ingin menjadikan Malaysia sebagai hab halal,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Program Santai Usahawan Wanita bersama menteri di Kota Kinabalu, kelmarin.

Kementeriannya juga bersedia membantu usahawan di Sabah yang ingin terlibat dalam rantaian pembekalan produk daging proses halal, namun, beliau menyarankan ia diusahakan secara berkelompok oleh komuniti usahawan bagi membolehkan ia dieksport dalam skala besar sekali gus memberi pulangan lumayan. – BERNAMA

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.