PTR Robots reka robot pintar urus pesakit, perkasa industri kesihatan

PTR Robots, sebuah syarikat robot perkhidmatan dari Denmark, telah mengumumkan tayangan perdana di dunia bagi pengeluaran robot terbaharu mereka yang boleh menggerak dan memindahkan pesakit.

Blue Ocean Robotics dalam satu kenyataan berkata, fungsinya bukan sahaja membantu individu yang mengalami gangguan fungsi untuk dipindah dan dipulihkan, malah juga melegakan tekanan kepada kakitangan, mengubah hala mereka dari tugas-tugas yang berintensifkan tenaga.

“Sebuah Robot PTR juga mengurangkan risiko jangkitan, kerana hanya seorang pengasuh yang perlu hadir untuk melakukan pemindahan seorang pesakit,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PTR Robots, Lone Jager Lindquist mendedahkan bahawa wakil-wakil dari rumah penjagaan, hospital dan institusi kebanyakannya telah menyatakan minat untuk mendapatkan robot pemindahan dan pemulihan pesakit tersebut.

“Sekiranya seorang tua patah pinggulnya, robot itu boleh membantunya berdiri tegak selepas pembedahan itu. Robot itu juga menemani pesakit ketika membuat langkah-langkah pertama setelah pembedahan,” ujarnya.

PTR Robots adalah sebuah anak syarikat milik Blue Ocean Robotics, yang merevolusikan pasaran robot perkhidmatan melalui anak syarikat seperti UVD Robots dan GoBe Robots.

“Dengan PTR Robots, kami telah mewujudkan satu kategori produk yang baharu di dalam bidang pemindahan dan pemulihan pesakit, serupa dengan yang kami lakukan dengan nyahjangkit kuman UV dengan anak syarikat kami, UVD Robots,” kata Ketua Pegawai Eksekutif di Blue Ocean Robotics dan Pengerusi Lembaga di PTR Robots, Claus Risager.

-NIAGATIMES

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.