Rancangan FTP Hainan rangsang kemunculan entiti pasaran di bandar Haikou

Tempoh Januari hingga September 2021 menyaksikan 176,900 entiti pasaran muncul, satu peningkatan sebanyak 126 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu di Haikou, ibu kota Wilayah Hainan, selatan China lantaran usaha pihak kerajaan untuk melaksanakan pelan induk untuk Pelabuhan Perdagangan Bebas (FTP) Hainan, seperti yang diumumkan oleh Biro Promosi Pelaburan Antarabangsa Haikou bulan ini.

Pelan induk untuk pelabuhan perdagangan bebas Hainan bertujuan untuk membangunkan wilayah pulau selatan ini menjadi pasaran bebas cukai yang terbesar di dunia dan juga pelabuhan perdagangan bebas paras tinggi yang berpengaruh di peringkat global menjelang pertengahan abad ini.

Menurut rancangan pihak kerajaan, menjelang tahun 2050 wilayah ini akan menjadi kluster yang unik dengan ekonomi maju, yang mana kampus universiti ternama, makmal canggih dan ibu pejabat syarikat multinasional terkemuka akan ditempatkan.

Sejak pelan induk dilancarkan pada 1 Jun 2020, Haikou menghadiri lapan majlis penandatanganan di Wilayah Hainan yang melibatkan 106 projek yang berjumlah 50.995 bilion yuan (kira-kira 7.9 bilion dolar AS) pelaburan dengan penglibatan daripada Xiaomi Corporation, China Railway Material General, Cambodia Angkor Air, De Beers dan perusahaan-perusahaan lain yang terkenal.

Zhang Jiawei, ketua Shenzhen Minaspace International Group Co., Limited, berkata bahawa Daerah Baharu Jiangdong Haikou mempunyai sistem dasar jangka panjang yang mantap, persekitaran ekologi yang boleh didiami, kemudahan sokongan yang dioptimumkan secara berperingkat-peringkat dan kelebihan dasar peringkat lewat yang jelas.

Li Sichao, Pengurus Besar Kawasan China bagi subsidiari Shenzhen Huachuang Investment Management Co., Ltd turut menyatakan bahawa Daerah Baharu Jiangdong dilengkapi dengan pelbagai dasar FTP Hainan yang diutamakan serta nilai perlindungan persekitaran yang mantap.

-PR NEWSWIRE

Haikou.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.