SIBS 2020 virtual beri impak positif, akan diteruskan pada 2021

Versi maya acara perniagaan tahunan paling berprestij, Sidang Kemuncak Perniagaan Antarabangsa Selangor (SIBS) 2020, telah mencapai kejayaan besar dengan menarik lebih daripada 170,000 peserta digital ketika ia diadakan dari 14 hingga 20 Oktober 2020 yang lalu.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim berkata, SIBS Virtual 2020 telah mengalu-alukan lebih daripada 2,600 pelawat dari 54 negara yang menyaksikan sebanyak 282 pemadanan perniagaan bernilai RM1,093,457 direkodkan oleh pihak penganjur.

“Kejayaan SIBS Virtual 2020 dibangun berdasarkan perkongsian pengetahuan yang mendalam oleh para penceramah yang berkaliber tinggi dan peluang rangkaian rentas sempadan tanpa batas, sehingga memungkinkan perusahaan untuk berkembang ke pasaran antarabangsa dengan norma baharu.

“Sidang kemuncak itu berjaya meletakkan kembali status negeri pintar ini dalam memimpin penerapan teknologi digital dalam menjalankan perniagaan dan pada masa yang sama, membantu para usahawan memulakan semula dan bangkit pada masa krisis ini,” katanya.

Dihoskan dalam platform perniagaan rangkaian maya yang dikenali sebagai Hab Perniagaan Selangor, SIBS Virtual 2020 mempunyai tiga komponen utama iaitu Ekspo Antarabangsa Selangor, Persidangan Perniagaan ASEAN Selangor dan Smart City and Digital Economy Convention.

SIBS Virtual 2020 akan diteruskan dari tahun 2020 hingga 2021, seterusnya membolehkan para usahawan menggunakan platform ini lebih lama daripada tempoh rasmi tujuh hari acara tersebut.

Kerajaan negeri juga merancang untuk kembali ke acara hibrid dengan lebih pengisian program dari 7 hingga 10 Oktober 2021, jika keadaan pandemik bertambah baik.

-NIAGATIMES

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.