Suruhanjaya Tenaga, SME Corp jalin kerjasama libatkan program pembangunan PMKS

Suruhanjaya Tenaga (ST) bersama SME Corp Malaysia (SME Corp) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di Bangunan Berlian ST, hari ini. MoU ini bertujuan untuk memperluas dan meneruskan hubungan kerjasama antara kedua-dua belah pihak.

Antara bidang kerjasama yang dihasratkan dalam MoU ini merangkumi pelaksanaan aktiviti bersama bagi program-program pembangunan yang melibatkan Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) serta perkongsian maklumat kepada pemegang taruh bagi memastikan polisi dan program-program yang dipersetujui dapat dilaksanakan secara efektif.

Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Tenaga, Datuk Ir. Ts Abdul Razib Dawood berkata, ST sebagai badan kawal selia sektor tenaga negara berharap supaya pemeteraian MoU ini akan dapat meningkatkan lagi kerjasama kedua-dua belah pihak.

“Hal ini terutamanya yang melibatkan program pembangunan PMKS, yang turut merangkumi program-program kesedaran kecekapan tenaga dan keselamatan elektrik dan gas berpaip di kalangan PMKS,” katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp, Rizal Nainy berkata, pihaknya sebagai Agensi Penyelaras Pusat dalam pembangunan PMKS boleh membantu meningkatkan kesedaran mengenai program berkaitan kecekapan tenaga menerusi kementerian dan agensi yang terlibat.

“Pengurusan Tenaga merupakan salah satu petunjuk asas dalam menilai amalan Persekitaran, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) dalam kalangan PMKS berdasarkan Panduan Pantas ESG untuk PMKS yang telah dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada 5 Februari 2024 lalu,” ujarnya.

-NIAGATIMES

MoU-ST-SME-Corp.jpeg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.