Thailand mahu perluas perniagaan di Malaysia Timur

0
30

Usahawan Thailand daripada pelbagai industri mengintai peluang perniagaan bersama-sama usahawan di Sabah dan Sarawak menerusi Forum Menyambungkan Perdagangan serta Hubungan Pelaburan antara Thailand dan Malaysia Timur.

Duta Thailand ke Malaysia Narong Sasitorn berkata, forum itu, yang akan berlangsung pada 21 Ogos di Kota Kinabalu dan 23 Ogos depan di Kuching, akan menonjolkan prospek masa hadapan ekonomi Thailand di bawah kerajaan yang baru dipilih termasuk menggariskan peluang perdagangan yang berpotensi antara Thailand dan Malaysia Timur.

“Malaysia dan Thailand mempunyai hubungan perdagangan dan pelaburan yang agak lama. Bagaimanapun, hubungan ini hanya berkisar antara Thailand dengan Semenanjung Malaysia, terutamanya di Lembah Klang dan Pulau Pinang.

“Dengan sumber alam yang kaya, Sabah dan Sarawak adalah antara negeri yang mempunyai banyak potensi perniagaan. Saya benar-benar berharap bahawa acara ini akan membuka peluang perniagaan serta perkongsian antara kedua-dua negara dan merapatkan hubungan komuniti perniagaan kita,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Forum itu akan dianjurkan secara bersama oleh Pejabat Hal Ehwal Perdagangan di bawah Jabatan Penggalakkan Perdagangan Antarabangsa, Kementerian Perdagangan Thailand, Persekutuan Industri Sabah, dan Persekutuan Perniagaan Sarawak.

Sejumlah 11 syarikat dari Thailand akan mengambil bahagian dalam sesi padanan perniagaan dengan peneraju perusahaan Sabah dan Sarawak yang terlibat dalam industri makanan, automotif serta pembuatan. – BERNAMA

Thailand-Sabah-Sarawak.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.