Tianjin Port Group, Huawei umum kerjasama bina pelabuhan digital berkembar

Tianjin Port Group dan Huawei mengumumkan pada minggu ini bahawa kedua-dua syarikat akan mengeratkan kerjasama untuk membina pelabuhan digital berkembar, menjadikannya lebih berautomatik dan canggih.

Naib Presiden Tianjin Port Group, Yang Jiemin menjelaskan bahawa rancangan ini terdiri daripada tiga bahagian iaitu pembinaan terminal berautomatik baharu, menaik taraf terminal tradisional dan transformasi digital secara menyeluruh.

Terminal Seksyen C di dalam Kawasan Pelabuhan Beijiang di Pelabuhan Tianjin ialah terminal pelabuhan pintar, sifar karbon pertama di dunia. Terminal tersebut memasuki operasi komersial berskala besar pada bulan Oktober 2021 dan telah beroperasi dengan stabil semenjak itu. Teknologi pemanduan berautonomi 5G dan L4 digunakan di terminal ini untuk membuatkannya lebih selamat dan lebih cekap.

Pada terminal berkenaan, kren kontena beroperasi secara automatik dan robot cerdas bagi sistem pengangkutan mendatar kerap berulang-alik. Kren dermaga yang dikawal dari jauh mengangkat kontena yang penuh sarat dari kapal kargo dan meletakkannya di atas robot cerdas untuk pengangkutan mendatar.

Disokong oleh Sistem Satelit Navigasi BeiDou, robot ini dipandu ke stesen mengunci dan membuka kunci automatik untuk membuka kontena dan kemudian ke laman kontena di sepanjang laluan pemanduan optimum yang dikira dalam masa nyata.

Sementara itu, Ketua Pegawai Teknologi (CTO), Unit Perniagaan (BU) Jalan Raya, Laluan Air dan Pelabuhan Huawei, Yue Kun percaya bahawa kemajuan ini akan memberikan manfaat kepada pelbagai industri, bersama teknologi digital generasi akan datang, seperti 5G dan AI, digabungkan untuk menyelesaikan masalah industri, menggalakkan transformasi dan naik taraf industri digital serta menjana nilai sosial.

Sebagai pelabuhan moden yang utama, Pelabuhan Tianjin berbangga mempunyai terminal kelas 300,000 tan dengan kedalaman alur 22 meter. Pelabuhan tersebut juga mempunyai 213 himpitan daripada pelbagai jenis.

Pada tahun 2022, daya pemprosesan kontenanya melebihi 21 juta TEU (unit setara dua puluh kaki), disenaraikan antara 10 pelabuhan terbaik di dunia.

-NIAGATIMES

credit-photo-shutterstock_.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.