Tiga buah acara antarabangsa iaitu Pameran Barangan Pengguna Antarabangsa, Ekspo China CEEC yang pertama serta Simposium Pelaburan dan Perdagangan Zhejiang ke-21 anjuran kementerian perdagangan China dan kerajaan wilayah Zhejiang telah diadakan di bandar raya pelabuhan timur China, Ningbo.

Aktiviti-aktiviti sepanjang acara tersebut termasuklah persidangan, forum, perbincangan ekonomi dan perdagangan, pameran dan pertukaran orang dengan orang bertujuan memperdalamkan kerjasama di antara China dan negara-negara Eropah Tengah dan Timur (CEEC) serta memudahkan pembukaan Zhejiang.

Zhejiang, yang terletak di pantai tenggara China, adalah satu daripada pelopor bagi pembaharuan dan pembukaan China dan tempat kelahiran bagi sektor persendirian China, dengan mempunyai sebuah wilayah perdagangan asing yang utama untuk China dengan sebuah ekonomi persendirian yang mantap.

Wilayah Zhejiang terus memanfaatkan pembukaan untuk mengukuhkan ekonomi mereka dan telah mempercepatkan penubuhan platform peringkat tinggi yang diwakili oleh ketiga-tiga acara antarabangsa itu.

“Sebagai satu-satunya pameran kebangsaan yang memberi tumpuan kepada kerjasama China-CEEC, ketiga-tiga acara pada tahun ini akan memberikan tumpuan penuh kepada kekuatan pelengkap bagi China dan CEEC, dengan menonjolkan tumpuan bagi kerjasama ekonomi dan perdagangan yang mempromosikan import dan menembusi pasaran global khususnya,” menurut naib gabenor Zhejiang, Zhu Congjiu.

Perdagangan-China.jpg