Fluor bina kilang baharu, beralih kepada lombong bawah tanah

Fluor Corporation (Fluor) baru-baru ini mengumumkan bahawa usaha sama mereka dengan Petrosea, Organisasi Bersama Fluor Petrosea (FPJO) telah dipilih oleh PT Freeport Indonesia untuk memasang sebuah kilang pengisar baharu di daerah perlombongan tembaga dan emas Grasberg di Papua, Indonesia.

Fluor menempah bahagian kontraknya yang tidak didedahkan pada suku ketiga tahun 2021.

FPJO akan membina sebuah kilang pengisaran separa autogenus (SAG) ketiga bersebelahan dengan kemudahan pengilangan sedia ada ketika daerah perlombongan itu terus meningkatkan pengeluaran bawah tanah terutamanya dari lombong Zon Aras Deep Mill dan Gua Blok Grasberg berikutan penyiapan lombong di lombong terbuka pada tahun 2019.

Dengan tambahan kilang SAG, kapasiti pengilangan itu akan menjadi kira-kira 240,000 tan sehari.

“Fluor telah membina beberapa pembesaran di Grasberg serta projek utama lain di Indonesia sejak tahun 1980-an,” kata Tony Morgan, presiden bagi perniagaan Perlombongan dan Logam Fluor.

“Kami menghargai kepercayaan yang kami perolehi selama beberapa dekad itu bersama pasukan Freeport dan berbangga untuk mengembangkan jejak global kami di dalam industri itu sebagai penyedia penyelesaian untuk permintaan tembaga global,” katanya.

Projek Grasberg itu terletak di tanah tinggi terpencil di Banjaran Gunung Sudirman di bahagian barat pulau New Guinea.

Pejabat Fluor di Perth, Australia akan mengetuai projek itu dengan sokongan daripada pejabat Fluor di Jakarta dan Vancouver.

Pembinaan dijadualkan bermula pada akhir tahun ini dan siap pada tahun 2023.

-NIAGATIMES

Grasberg-1.jpg

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.